Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

PPetr

21. 8. 2012 22:18
Trošku jsem zmatený

Podle náznaků jse vydedukoval, že se jedná o Farní kostel sv. František a Viktor.

Podle katastru je majitelem Římskokatolická farnost Ostrava - Hrušov.

Jak je možné, že "...za opravy a záchranu kostela dlužíme právě církvi...", když je církev majitelem budovy i pozemku?

Můžete to nějak vysvětlit?

1 0
možnosti
MP

miama

21. 8. 2012 22:33
Re: Trošku jsem zmatený

Ano. Majitelem je ostravsko-opavské biskupství, a farnost si na doplácení spoluúčasti půjčila peníze od něj. Protože to jsou právě "ovečky", farníci, kteří se mají sami o kostel starat. A protože se starají a chtějí ho zachránit - už zachránili, musí splácet :-) Proto také ty mé obavy z restitucí, protože jak tady někteří píší v diskusi, si to také věřící sami platí. A samozřejmě kněz, který záchranu nese na svých bedrech. Je to možná málo pochopitelné, ale je to tak. Pokud chcete zachránit kulturní památku, která mimochodem není žádnou dřevěnou chatrčí, musíte na to i v případě dotací mít peníze nebo prosit potenciální sponzory, protože je tam vždy spoluúčast. Že majitelem je biskupství je, divte se nebo ne, nepodstatné. Taky mně to mate.

0 0
možnosti
DF

Psychotic17

21. 8. 2012 21:50
.

To je přesně ten přístup, který opravdu nesnáším. Kdejaká dřevěná bouda je přece kulturní památka (zřejmě se tak dá kvalifikovat cokoli postavené před více než sto lety), takže lidem vůbec nemá vadit, že je nejen úplně k ničemu, protože je v nějakém vidlákově, kam nikdo nejezdí, ale ještě vysává peníze daňových poplatníků.

Já Vám řeknu, co se s tím kostelem má stát: Krásně ho vyfotit a vzít kus zdiva do nějakého muzea a pak ho nechat profesionálně zbourat. Věřících je v ČR minimum, na Moravě asi víc, ale pořád zanedbatelně - navíc pokud vím, křesťanská víra není na nějakých budouvách závislá. Pokud ho jeho ovečky nedokáží udržovat, pak tu nemá co dělat.

6 0
možnosti
JV

Žadatel

21. 8. 2012 22:01
Re: Dovolím si nesouhlasit

Odborná demoliční firma měla nastoupit hned po povodni v roce 97.

1 0
možnosti
ZB

zberanek

21. 8. 2012 21:49
Kostel jí jde zřejmě lépe a nebo ne?

Jestlipak se pisatelka pouští na pomoc také nekostelům?

2 0
možnosti
VTAJK

Vaska Trubačev a jeho kamarádi

21. 8. 2012 21:57
Re: Kostel jí jde zřejmě lépe a nebo ne?

co je vám po tom? Ja snad každého věc, jak a kam přispěje a kde pomůže - a dobré je alespoň někde a nějak. Nejde válčit na všech frontách.

7 0
možnosti

furtkecal

21. 8. 2012 21:39
proč nepřispívají také ti, co tu budovu užívají ?

8-o?

1 0
možnosti
BZD

Blb z dolní

21. 8. 2012 22:36
Re: proč nepřispívají také ti, co tu budovu užívají ?

Pani Prokešová, řešení je v zavedení cirkevní daně pro věřící, odluka církve od státu a převzetí péče o takové objekty státem, pokud má tato památka nějaký význam jako chráněný objekt. Řešení není v restituci, protože zbohatnou preláti, ti to rozfofrují a chráněné památky spadnou. Nechápu, proč má církev dostat majetek, který jí neslouží k její činnosti, když o nic dále nebude pečovat. Dále nechápu, proč bych měl jako ateista živit preláty z mojich daní?

1 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
 

vlastní blog:  http://tohu-vabohu.blogspot.com

Seznam rubrik