Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Milá Miriam! Dík za informace, i když jsem jimi zaskočen.

Teprve nyní si uvědomuji, že i zde v jižních Čechách se s kněžími hrají nepochopitelné šachy. Pokud by se Církev stavěla takto nepřátelsky ke svým věřícím, museli by si věřící udělat skutečné farní rady (ne ty, co tvoří Církev dnes) a rozhodovat o svých financích autonomně, což v každé farnosti není možné.

Vaše farnost bude zjevně fungovat velmi dobře, bude vytvářet společenství věřících, kteří drží pohromadě. Morava je zjevně živější než Čechy. Zanedlouho si každá farnost bude muset platit svého kněze ze svých peněz. Pak Církev nebude moci kněze přidělovat, když si své kněze bude každá farnost platit ze svého. Pozve si kněze k odsloužení mše svaté a za tu službu mu zaplatí. A pozve si, koho bude chtít.

Nevím, zda tato vize je reálná, ale trochu mi to připomíná pražské křesťany, kteří si mohou chodit na mši svatou, ke komu chtějí. Třebas přes celou Prahu. Tak jsme to dělali za komunistů, a tak se to snažím praktikovat i dnes na vesnici. Máme auta. Mešní oběť je všude stejná, ale duchovní vedení je různé.

Milá Miriam! V naší Církvi nás čekají zjevně změny pro nás dosud nepředstavitelné. Nejde jen o to, postavit naši víru na lásce k Bohu a k člověku. To se děje. Ale především naše katechismová víra bude muset být proměněna v živou víru.

Žijeme ve složité, divné době. Postkomunistické a postfaktické, pravda a lež pro mnohé jedno jsou. "Každý má svoji pravdu!" Křesťané se budou muset stát solí země. Budou muset zcela poctivě a exaktně hledat Ježíše. Jinak je Pán Bůh nepotřebuje a mohou být nahraženi kýmkoliv...

:-)

0 0
možnosti
EK

No tak z té církve vystupte a jděte jinam. Nebo si založte svoji. Já myslím, že kdyby byl někdo vševědoucí, jak se u boha předpokládá, tak mu jsou nějaké církevní formality ukradené. Za protivení se lidské blbosti se do pekla nedostanete.

0 1
možnosti
Foto

K32a28r53e14l 57C70a65c83h

26. 6. 2018 12:54

Přečetl jsem si tento článek a napíši, co mě na něm zaujalo. Hned v úvodu píšete o Církvi. Církví je mnoho, ale Vy myslíte zcela samozřejmě Církev katolickou. Připomíná mi to minulou dobu, kdy se mluvilo o Straně, ale myslila se zcela samozřejmě Strana komunistická. A stejně tak, jako se rozhodovalo v hierarchii KSČ, tak se rozhoduje i v hierarchii Církve katolické - shora a bez diskusí. O demokracii ani zdání. Jsou to obě politické organizace s ambicemi řídit lidi. Jen ta Katolická církev je o mnoho století starší a tím pádem zkušenější.

1 1
možnosti
Foto

Jakkoliv nesouhlasím s praktikami pana biskupa, tak chci jenom upozornit, že katolická církev ( a myslím že i mnoho dalších církví, jestli ne všechny ), nebyly nikdy založeny na demokracii.

1 0
možnosti
PK

Jako agnostik oceňuji tento blog, pani autorka by mohla jít vyučovat ...R^

0 0
možnosti
Foto

R^karma a myslím si o tom více méně to, co níže vyjádřila paní Pavlíková a co jsem zde o církevních hodnostářích sama nejednou psala ač jsem za to sklidila velkou kritiku, takže jsem vám moc vděčna že jste mi jen potvrdila, že jsem se nemýlilaR^

0 0
možnosti
OP

Paní autorko, to je velmi dobrý blog, protože potvrzuje to, co je většině lidí již dlouho známo. Církevní hodnostáři nejsou blíž bohu, pouze někteří z nich jsou zodpovědní a laskaví a ti další jsou obyčejně lidsky neschopní, zlovolní a zpupní. Pokorná modlitba za změnu chování člověka to nenapraví, dospělý člověk je totiž už hotový. Zvedněte hlavu, vaše pokora vás oslabuje. Pokora před člověkem je nástroj pro růst jeho moci :-)

3 1
možnosti

Pokora není hrbit se před někým. Pokora je vidění reality, jaká je, bez příkras. Jen takový člověk může měnit svět.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
 

vlastní blog:  http://tohu-vabohu.blogspot.com

Seznam rubrik