Škodolibé rošády poťouchlého muže?

26. 06. 2018 8:48:29
Církev u nás v České republice, jak je známo, nemá příliš dobré postavení v očích širší veřejnosti. Nechci jí nijak ublížit, a přiložit si tak k tomu své polínko, proto podotýkám, že následující řádky

nejsou míněny jen jako kritika a vůbec ne zloba. Spíše jsou vedeny velikým zklamáním a smutkem.

Na konci června dochází každým rokem a téměř s pravidelnou platností k přemísťování kněží z farností do jiných farností. Tyto změny se nedotýkají jen dotyčných „překládaných“ kněží, ale mnohem většího počtu lidí. Mnohdy to je velice bolestivé.

Náš biskup ostravsko-opavské diecéze o tom sám ve své knize rozhovorů i jinde hovoří jako o něčem, co mu činí problémy a co mu osobně nedělá dobře. Což je zvláštní tvrzení. Proč to tedy dělá? Co jej k tomu nutí? Faktem je, že již za několik málo dnů bude podepisovat (pokud už dávno podepsány nejsou) svá vlastní rozhodnutí – dekrety (tzv. „poutnické pasy“), kterými své kněze přehazuje z místa na místo. Lze říci, že často bez jakéhokoliv racionálního důvodu, koncepce, logické rozvahy, zvážení dané situace, znalostí poměrů v těch farnostech, bez vize dalšího fungování, bez jakékoliv propracované strategie řízení farností do budoucna, jak se ukázalo zrovna před několika lety u nás. Zdá se, že otec biskup prostě jen tak, patrně pro své vlastní potěšení, snad i ze škodolibé zlomyslnosti rozbíjí funkční farní rodiny (říká se, že pokud jej o něco prosíte, obvykle udělá opak). Tyto rošády, posouvání kněží jako s figurkami na šachovnici, ve své knize otec biskup vysvětluje v tom smyslu, že ti kněží, kteří nefungují tak dobře, jak by měli, jsou posíláni do jiných farností, aby tak získali novou šanci.

A tak nastává zajímavá situace – kněží, kteří jsou schopni svou prací a úsilím nejen opravovat, ale dokonce zachránit kostely, za jejichž působení farnosti ožívají, kteří mají skvělé výsledky i v pastorační a evangelizační činnosti, které jsou navíc prokazatelné (opět vlastní zkušenost), jsou najednou v duchu oné nepravdivé, dá se říci zvrhlé „nové šance“ posíláni jinam. V Katolických novinách z května tohoto roku se o tom zmiňuje opět samotný otec biskup – budou to těžké rozhovory s těmito přesouvanými kněžími, protože mnozí by chtěli dokončit svou práci. Proč tedy svou započatou práci ve svých farnostech dokončit nemohou? Proč je otec biskup nenechá?

Možná někdo namítne, že v církvi jsou přesuny kněží normální a že jsou přesouváni všichni. Ne všichni kněží však mají ten tzv. „poutnický pas“. Někteří „sedí“ na svých místech 15 i 20 let (namátkou u nás Přívoz, Hošťálkovice, Poruba, Kunčičky, Radvanice, i kněz v samotné katedrále, a další...). Takže není pravdou, že kněží přesouváni jinam prostě být musí. Jak je vidět, netýká se to všech. Jen některých. Dle jakého „výběru“?

Proč však o tom píšu? Protože pokud už kněz jednou přeložený je, nedá se už nic dělat. Otec biskup je neomylný a jeho rozhodnutí jsou konečná. Nic nejsou platné prosby, vysvětlování, argumenty... a tak se třeba může stát znovu to, co se stalo u nás – že nově příchozí kněz v krátké době doslova zničil předchozí práci, že ze zcela nově opravené fary zřídil napůl ubytovnu, což by nebylo tak nechvályhodné, kdyby tím nebyla fara poničena, z překrásné zahrady se stala zdevastovaná pastvina pro ovce, navíc farnost zadlužil, následné opravy kostela zakázal, a ještě si to všechno vyžádalo nové investice, které být nemusely, kdyby nebyl vyměněn kněz... Nejhorší je následná bezmoc. Nikde v církvi nemáte dovolání. Napíšete prosbu o radu co s tím panu kardinálovi – ta je obratem jako stížnost poslána zpět na biskupství, napíšete prosbu s vysvětlením situace na Českou biskupskou konferenci, opět bez odezvy, opět s návratem na biskupství; napíšete některým ostatním biskupům – bez odezvy, napíšete samotnému papežskému nunciovi, bez odezvy. Točíte se v kruhu. V církvi špatné a nedobré důsledky rozhodnutí, byť by byly jakkoliv patrné a prokazatelné, nikoho nezajímají. Nikoho nezajímají ani věřící, jejich názory, jejich prosby. Farní rodiny, i ty, které ve vzájemné spolupráci dokázaly zachránit svůj kostel a farnost, jsou nemilosrdně bezohledně rozbíjeny. Navíc se samotným výsměšným utvrzením otce biskupa, že vaše snahy a prosby jsou marné, že náprava, revize jeho rozhodnutí není možná, jednou odvolaného kněze prostě nevrátí, dokonce ani modlitby nic nezmohou, prostě hotovo a basta. Jako kdyby věřící nemohli mít kněze, kterému důvěřují, který je vede cestou životem, nejen tím pozemským; který je v případě delších let ve farnosti např. křtil, oddával, pohřbíval jejich blízké, se kterým jsou sžiti. Jako kdyby tady o věřící, kteří tvoří církev, ani nešlo. Církevní představitelé jdou proti církvi a navíc říkají: buďte zticha, nevyjadřujte se, přijměte to...

A otec biskup, nechápajíc, že se nezodpovídá jen Bohu, ale také nám lidem, si klidně škodolibě podepisuje své dekrety. Bez ohledu na své kněze a bez úcty k jejich práci, bez ohledu na své věřící, bez ohledu na samotného Boha. Protože ani Jemu se tato svévolnost v rozhodování nemůže líbit. Již Adama v ráji potrestal za pýchu, když chtěl být jako Bůh... a v naší církvi se toto děje.

A tak mě napadá otázka: údajně nefungující kněze odesílá otec biskup na nová místa, aby jim dal novou šanci. Kam se však dá poslat biskup, který nefunguje tak, jak by měl a svými rozhodnutími působí bolest mnoha lidem a své církvi tím (nejen občas), ale docela často škodí?

Myslím na něj zrovna v těchto dnech, kdy se opět k takovému nedobrému, bolestivému rozhodování chystá. Vím o lidech, kteří jsou těmito následnými změnami zděšeni a nešťastní. Kéž by se v tomto muži něco hnulo a dokázal se rozhodnout i jinak... a nenechal přestěhovávat (nebo i vrátil) ty kněze, jejichž stěhování je nejen neopodstatněné a zbytečné, ale které mnoha lidem, i samotné církvi, hodně ublíží.

P.S. Píšu toto své přání sem na blog, protože psát je na jakékoliv církevní instituce je naprosto zbytečné, nikdo neslyší. Vím, že vše je marné a nic se nezmění, a můj článek v ničem a nikomu nepomůže, ale mlčet k tomu neumím. Avšak omlouvám se všem, kterých jsem se tímto nechtěně jakkoliv dotkla nebo těm, kdo se podiví nad tímto příspěvkem a jeho smyslu.

Autor: Miriam Prokešová | úterý 26.6.2018 8:48 | karma článku: 21.97 | přečteno: 1091x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 328 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1613

 

vlastní blog:  http://tohu-vabohu.blogspot.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...