V České republice rasismus není a ani být nemůže,

29. 08. 2012 21:32:15
ledaže bychom všichni patřili k negroidní nebo k mongoloidní rase. Ale, jak známo, nejsme ani černí ani žlutí, nýbrž bílí.

A bílá rasa, pokud vůbec přistoupíme na nějaké rozdělení lidí do určitých ras, spadá pod označení europoidní. Tvoří celkově 45% lidstva, a patří sem lidé, žijící v Evropě, v severní Africe, v západní Sibiři, v jihozápadní Asii, jižní a východní Austrálii, v Indii a v severní Americe.

A Romové nepatří k negroidní či mongoloidní rase, ale k rase europoidní.

Pokud rasismus předpokládá fyzickou a psychickou nerovnost lidských plemen – ras a vliv rasových odlišností na celkovou kulturu dané skupiny lidí, pak ve vztahu k Romům o rasismu mluvit nelze – jsme totiž, ať chceme nebo ne, stejné rasy. Z čistě teoretického hlediska o rasismus vzhledem k Romům tedy jít nemůže.

O čem však hovořit můžeme, to je diskriminace. Tady již musíme přiznat, že se Rómové v České republice diskriminováni cítit mohou. Již i proto, že podle samotné EU mohou být lidé diskriminováni kvůli: rase nebo etnicitě, náboženství či víře, tělesnému postižení, sexuální orientaci a věku.

U nás v poslední době hovoříme o pozitivní diskriminaci, kterou si jen tak mimochodem zaděláváme na velké budoucí sociální problémy a nepokoje. Protože díky pozitivní diskriminaci narůstá v majoritní společnosti pocit, že jde o nový druh diskriminace, spočívající v tom, zda jste tzv. nepřizpůsobiví či ne. A pokud jste „přizpůsobiví“, jste prostě určitým způsobem znevýhodněni vůči těm, co přizpůsobiví nejsou.

Pokud mluvíme o „nepřizpůsobivých spoluobčanech“, myslíme tím především Romy. Proč Romy a proč ne cikány? Protože se samotní Romové na 1. romském sjezdu 8. dubna roku 1971 v Londýně dohodli, že nebudou nadále již cikány, ale Romové s tím, že označení Rom má být od tohoto data majoritní společností respektováno.

A tak pradávné označení cikán, které se zdá být v mnohém přirozenější a které je dokonce pro některé Romy přijatelnější, bývá považováno od této doby za nedůstojné.

A ještě malý dodatek k tomuto malému „vědomostnímu“ exkurzu (ke kterému jsem byla „vyprovokována“ články na zdejším blogu) – v České republice žije v současné době odhadem 300 tis. až 350 tis. Romů, ne-li 400 tisíc. V r. 1991 se při sčítání lidu k romství přihlásilo 32 903 obyvatel, v r. 2001 už jen 11 746 obyvatel a v r. 2011 se k romství hlásilo 13 150 obyvatel. Víme však, že jejich počet je mnohanásobně vyšší. Důvodů, proč se Romové k romství nehlásí, mohou být různé. Jedním z mnoha vysvětlení je to, že se prostě v naší republice cítí jako doma a jejich romství již pro ně samotné podstatné není.

Můžeme z toho vyvodit také to, že se Romové v České republice cítí dobře. A že kdyby zde byli až tak utlačováni (jedno jestli na základě rasové nenávisti či diskriminaci), nebyli by zde.

Romský básník František Demeter to vyjádřil slovy: A když jsme nikde nenašli vlastní zem, putovali jsme dál a dál, dál za Sluncem...

Zdá se, že v České republice Romové své „slunce“ našli.

Autor: Miriam Prokešová | středa 29.8.2012 21:32 | karma článku: 18.66 | přečteno: 1525x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 544 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1613

 

vlastní blog:  http://tohu-vabohu.blogspot.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...