Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohrožené děti

Jsou v naší společnosti děti nějakým způsobem ohrožovány? A co to znamená: „ohrožovat děti“? A jak a kým? A proč se tak hloupě ptám?

Často slýchávám tento výraz v souvislosti se svými prosbami o sponzorské dary, týkající se záchrany kulturní památky – kostela sv. Františka a Viktora v Ostravě-Hrušově.

Zrovna včera jsem dostala obdobnou negativní (jak jinak, pozitivní nebyla snad ještě nikdy) odpověď na mou prosbu s tím, že: „Naše společnost se v oblasti poskytování sponzorských darů zaměřuje především na pomoc ohroženým dětem…“

Je to, jako kdybyste dostali výchovnou facku. Ty se staráš o nějaký blbý kostel, ale my se staráme a podporujeme ohrožené děti…!

A tak se ptám – kdo jsou ohrožené děti? Které děti jsou ohrožené? Co je ohrožuje?

Ve své odpovědi bych ráda vymezení „ohroženého“ dítěte přiblížila z různých úhlů pohledů.

Ohrožené děti jsou, patrně za prvé, co nás napadne, děti nemocné a nevyléčitelně nemocné. Jsou ohroženy nemocí a sponzorovat se dají jak? Penězi? Zábavnými akcemi? Výlety a dárky? Zabezpečením lékařské péče?

Dále jsou ohroženými dětmi ty děti, které jsou bez rodičů, většinou v dětských domovech a v ostatních podobných institucích a zařízeních. Jak sponzorujeme tyto děti? Obdobně. Většinou materiálním zabezpečím, aby všeho měly dost.

Dále jsou děti ohroženy v pěstounské péči. Tady se pohybujeme na velice tenkém ledě, protože se momentálně v této společnosti přikláníme k pěstounským rodinám jako k určitému řešení, nahrazujícímu dětské domovy. Je to poněkud sporné, protože společnost – rodina jako taková – není až tak zcela na to připravena a již dnes máme negativní zkušenosti s velkou „návratností“ těchto dětí nebo putováním z rodin do rodin. Jen tak orientačně – pěstounských rodin máme v současnosti cca 800 (není to však přesné číslo, omlouvám se), a podle odhadů k „pokrytí“ dětí z dětských domovů jich bude potřeba asi 2000. Najdeme tolik ne zrovna skvělých, ale stačilo by dobrých rodin?

Protože ohrožené děti jsou u nás děti také v samotných rodinách. Podle MPSV ČR a Nadace Naše dítě se každým rokem počet týraných dětí v naší zemi zvyšuje. Cituji: „Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo statistické údaje, ze kterých vyplývá, že v roce 2011 stoupl počet šetřených případů sexuálního zneužívání, týrání (fyzického i psychického) a zanedbávání dětí v ČR oproti roku předchozímu o 855 činů.

Jedná se celkem o 6 642 dětských obětí násilí za rok 2011. Podstatné je, že čísla zahrnují pouze případy, které byly odhaleny a o kterých se příslušné úřady dozvěděly například od příbuzných dětí, od neziskových organizací, zástupců škol, sousedů a podobně – konečný počet týraných a zneužívaných dětí je pravděpodobně mnohem vyšší.“

(http://www.nasedite.cz/cs/nadace_a_media/tiskove_zpravy_2012/359-pocty_tyranych_a_zneuzivanych_deti_v_cr_jsou_stale_vyssi)

Děti jsou ohroženy také naší samotnou současnou společností, ve které nabízíme dětem pomocí médií a internetu velké množství informací, ve kterých se ne vždy umí orientovat a které je pohlcují tak, že mnohdy nerozeznávají dobro od zlého. Nabízíme dětem spotřebně – konzumní způsob života, kdy jedinou hodnotou bývají peníze, úspěch v podobě materiálního blahobytu. Nabízíme dětem v naší akcelerující době jen zlomek svého času. A tím také dětem poskytujeme osamocené dětství… a to je jen stručný namátkový výčet dalších možných, spíše negativních, děti „ohrožujících nabídek.“

Nesmíme zapomenout, že děti jsou ohroženy také narůstající chudobou rodin, a nejen jich, ale také narůstajícím nedostatkem finančních prostředků, které jsou vyčleněny na chod institucí, které s e o děti a jinak bezmocné starají a pečují.

Děti jsou ohroženy také samotnou převažující liberální výchovou, která neposkytuje dětem určité hranice, neříká co ano a co již ne, neexistují žádná pravidla, žádné normy, žádné hodnoty (kromě úspěchu v balíku peněz), a tím výchova nedává dítěti pocit jistoty a bezpečí, ale naopak. V rámci rostoucího narcisního individualismu rodina mnohdy dítěti pokřivuje jeho sebeobraz, se kterým dříve nebo později tvrdě narazí, a to již v prvních okamžicích ve škole, kde najednou není zcela obdivováno, zcela akceptováno, kde není jedinečné, ale kde již je hodnoceno a kde se po něm dokonce něco vyžaduje. Konflikt mezí tím, jak je vnímáno rodiči a společností v prostředí školy může být pro dítě skutečně velmi ohrožující.

A tak se znovu ptám – kdo to jsou ohrožené děti? Ohrožené děti jsou všechny děti, které nejsou milovány. A včetně těch výše jmenovaných jsou to téměř všechny děti, kterým nejsou předávány normy, pravidla, hodnoty…

A napadá mne otázka: není náhodou také kulturní památka, byť i v podobě kostela, hodnotou? Nechci tady rozebírat hodnoty, které mohou dítěti podat pomocnou ruku v jeho ohrožení v podobě víry v dobro a v lásku. To by již bylo příliš jednosměrně zaměřené. Ale přesto mne tato kacířská myšlenka napadá – není sponzorský dar, věnovaný kulturní památce, svým způsobem také pomoc ohroženým dětem?

Ne, nechci se nijak podbízet. Jen mne někdy děsí ta krátkozrakost v myšlení. Dětem nepomáháme jen po materiální stránce, i když to je asi nejrychlejší způsob, který je pro daný okamžik bezprostředně nutný a patrně nejvíce „hřeje“ dárce – sponzory. Je přece tak hezké a  záslužné pomáhat dětem a nikdo nám nemůže nic říct. Ale nechci tuto pomoc (ohroženým dětem) nějak brát a věřím, že to je velice záslužná charitativní činnost.

Ale ohrožené děti nepotřebují jen charitu, ale také hledání a nalézání hodnot. Jednou z nich, třebaže na první pohled nepodstatnou, ale přesto do této sféry patřící, je také péče o kulturní památky. A snaha o jejich zachování do budoucna.

A jen tak mimochodem, vždyť i toto je cesta, jak pomoci – my sami, kteří se snažíme zachránit kostel, se o to také konkrétně snažíme. Např. letošního 3. června benefičním Koncertem pro Klárku – nemocnou holčičku po mozkové obrně. V prostorách kostela vystoupily děti z mateřské školy a další dětské (i ne-dětské) pěvecké soubory, aby tak pomohly nemocné holčičce. Není třeba říkat, že celkový výtěžek koncertu byl věnován na její léčbu.

Takže nejde jen o shánění peněz pro peníze…, na nějakou „chatrč“, jak mi bylo řečeno v diskusi pod předchozím článkem, ale o konkrétní snahy teď i někdy v budoucnu pomáhat všem potřebným, tedy i ohroženým dětem…

 

Autor: Miriam Prokešová | středa 29.8.2012 7:26 | karma článku: 10,38 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Miriam Prokešová

Oči v sloup, prezident Zeman a písničkář Hutka.

Možná to je skutečně tím horkem, ale... i kdyby, čeho je moc, toho je příliš. Zpívat a přát si něčí smrt....?

3.8.2018 v 0:31 | Karma: 42,79 | Přečteno: 4588x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Kardinál Duka zažaloval brněnské Centrum experimentálního divadla

za uvedení dvou kontroverzních divadelních představení chorvatského režiséra Olivera Frljiče. Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser je tomu rád.

12.7.2018 v 21:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Škodolibé rošády poťouchlého muže?

Církev u nás v České republice, jak je známo, nemá příliš dobré postavení v očích širší veřejnosti. Nechci jí nijak ublížit, a přiložit si tak k tomu své polínko, proto podotýkám, že následující řádky

26.6.2018 v 8:48 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Když jsem unikl divokému býku, narazila na mě

divoká kráva, říkávali staří Sumerové. Měla jsem právě v uplynulých volbách podobný pocit. V naší zemi mělo zvítězit džentlmenství nad barbarstvím. Bylo by to krásné,

29.1.2018 v 19:49 | Karma: 15,71 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Volte změnu. Volte slušnost, v té je síla. Džentlmenství proti barbarství.

Černobílé vidění světa. Fakta a argumenty pro a proti Zemanovi, fakta a argumenty pro a proti Drahošovi. Vlk bez roucha a vlk v rouše beránčím (?)

22.1.2018 v 18:33 | Karma: 19,75 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
 

vlastní blog:  http://tohu-vabohu.blogspot.com

Seznam rubrik